تفاوت صفح و عفو

اسلام:دین:مذهب:دانلود:مطالب مذهبی:دانلود مذهبی:اندروید:نرم افزار:موبایل:کامپیوتر:شیعه

تفاوت صفح و عفو


تفاوت صفح و عفو

صفح چنانكه در گذشته هم گفته‏ايم با عفو تفاوت دارد.وقتى كسى‏كار خطايى مى‏كند هم استحقاق معاقبه و مجازات دارد و هم استحقاق‏ملامت.عفو،گذشت از مجازات است ولى صفح يك درجه بالاتر است.

 

صفح اين است كه انسان نه تنها آن مجازات معمول را انجام نمى‏دهد بلكه‏اصلا نامش را هم نمى‏برد،به روى طرف هم نمى‏آورد،اسمش را هم‏نمى‏برد و لهذا اولياء الله هميشه مقامى بالاتر از عفو دارند يعنى عفو آنهابه صورت صفح است.

 

انس بن مالك در خانه رسول خدا صلى الله عليه و آله خدمت مى‏كرد.مى‏گويدرسول اكرم صلى الله عليه و آله در بسيارى از اوقات روزه مى‏گرفتند و بعد هم غذاى‏بسيار ساده‏اى،چه هنگام سحر و چه افطار مى‏خوردند و معمولا افطارى‏ايشان يك مقدار شير بود كه من تهيه مى‏كردم.يك شب كه ايشان با عده‏اى‏از صحابه بودند خيلى دير به منزل آمدند،آنقدر دير كه من خيال كردم‏ايشان در منزل يكى از اصحاب افطار كرده‏اند.من هم شير را خودم‏خوردم و بعد هم رفتم و خوابيدم.وقتى كه آمدند حس كردم كه ايشان‏هنوز افطار نكرده‏اند.(ظاهرا انس بن مالك از كسى پرسيد كه آيا رسول‏اكرم صلى الله عليه و آله امشب جايى مهمان بودند و او گفت نه.)هيچ چيز ديگرى هم‏در دسترس نبود.رفتم و خودم را مخفى كردم.ايشان وقتى ديدند چيزى‏موجود نيست رفتند و خوابيدند.انس كه خود قصه را بازگو كرده است ونه رسول اكرم،مى‏گويد رسول اكرم صلى الله عليه و آله تا زنده بودند چيزى در اين‏مورد به روى من نياوردند.اين را مى‏گويند صفح.قرآن مى‏فرمايد عفوكنيد و صفح كنيد.

 

«و تغفروا» .غفران از«غفر»به معناى پوشاندن است.باز«پوشاندن‏»

 

درجه بالاترى است;يعنى روى[گناه]را با رحمت پوشاندن.چرامى‏گوييم‏«مغفرت‏»الهى؟به اين جهت كه انسان گناهى به درگاه الهى‏مرتكب مى‏شود كه استحقاق مجازات دارد.خداوند متعال او را مجازات‏نمى‏كند و از او صفح مى‏كند و به روى بنده‏اش هم نمى‏آورد و بالاتر اينكه‏روى آن را هم مى‏پوشاند،روپوشى مى‏كند.اين‏«روپوشى‏»يكى از اين‏جهت است كه نمى‏گذارد ديگران از آن اطلاع پيدا كنند و[ديگر اينكه]ازرحمت و فضل خودش هم چيزى اضافه به او مى‏دهد.و لذا قرآن‏مى‏فرمايد: «و ان تعفوا و تصفحوا و تغفروا فان الله غفور رحيم‏» . اگر در موردهمسران و فرزندان خطاكار عفو كنيد و صفح كنيد و غافر باشيد بدانيد كه‏خداوند هم غفور و رحيم است.يعنى اگر چنين كنيد همان كارى راكرده‏ايد كه خدا در مقابل بندگان گناهكار خود مى‏كند;مظهر اسم‏«يا غفور»باشيد،مظهر اسم‏«يا رحيم‏»باشيد.

 

اينجا از آن مواردى است كه در جمله شرطيه چيزى كه به منزله علت‏است جانشين‏«جزا»شده است.در قرآن كريم اين امر نظاير زيادى دارد ويكى از فنون بلاغت است. در سوره لقمان قبلا خوانديم: «و من يشكر فانمايشكر لنفسه‏» هر بنده‏اى كه شاكر باشد بداند كه اين شكر به سود خودش‏است.خداوند نيازى به شكر بندگان ندارد و اثر شكر بندگان باز به خودبندگان بر مى‏گردد.عبوديت،[موجب]تكامل بشر است.اين جمله به‏صورت شرط و جزا بيان شده است.در ادامه مى‏فرمايد: «و من كفر فان الله‏غنى حميد» (4) و كسى كه كفر بورزد ضررش به خودش بر مى‏گردد.ولى‏«ضررش به خودش بر مى‏گردد»به عنوان جزا نيامده ست‏بلكه به جاى آن‏فرموده است:خداوند از همه جهانيان بى‏نياز است.

 

در آيه مورد بحث هم نمى‏فرمايد اگر عفو كنيد،صفح كنيد و بيامرزيدبراى شما خيلى بهتر است،بلكه مى‏فرمايد:پس به درستى كه خداوندغفور و رحيم است،كه از آن مى‏توان فهميد كه چقدر اين عفو و صفح وغفران خوب است.

 

تا اينجا سخن در اين بود كه بعضى از همسران و بعضى از فرزندان درعين اينكه احساسات آنان نسبت‏به شما احساسات دوستانه است ولى‏ممكن است رفتارشان دشمنانه باشد و مؤمنين بايد احتياط كنند.

 

بعد مى‏فرمايد: «انما اموالكم و اولادكم فتنة‏» جز اين نيست كه اموال وثروتهاى شما و فرزندان شما براى شما فتنه هستند.كلمه‏«فتنه‏»همان‏مفهوم امتحان و آزمايش را دارد.البته فتنه از اين جهت‏«فتنه‏»گفته مى‏شودكه چيزى است كه انسان را به خود مشغول مى‏كند و امتحان بودنش به‏همين است.در قرآن مى‏خوانيم: «و نبلوكم بالشر و الخير فتنة و الينا ترجعون‏» (5) .

 

آيا اين چيزهايى كه موجب آزمايش بشر است‏خيرند يا شر؟ممكن‏است چيزى به ظاهر خير باشد يعنى نعمت‏باشد و ممكن است چيزى شرباشد يعنى بلا باشد ولى عمده اين است كه انسان در مقابل آن چيزى كه‏موضوع امتحان اوست چه عكس‏العملى نشان مى‏دهد.ممكن است‏عكس‏العمل انسان درباره نعمت و بلا به‏گونه‏اى باشد كه هر دو براى او«نعمت‏»بشود و ممكن است عكس العمل او در برابر نعمت و بلا به‏گونه‏اى باشد كه هر دو براى او«نقمت‏»شود. اين است كه نبايد هر چيزى‏را كه مايه امتحان انسان است‏بد دانست‏بلكه بايد آن را خوب دانست،زيرا امتحان براى سه منظور مختلف صورت مى‏گيرد:

 


نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:






نویسنده : سرباز گمنام
تاریخ : سه شنبه 4 بهمن 1390
زمان : 7:41


.:: This Template By : Theme-Designer.Com ::.